Stockholm, Helsingborg, 29 sep 2023 – SaaS-bolaget Vialumina, laddoperatören Mer och textilserviceföretaget Elis har gått samman i ett pilotprojekt för framtidens energioptimering. Syftet med piloten är att testa en teknisk lösning som kopplar upp förare, elbilar och laddare mot flexmarknaden i elnätet för att möjliggöra mer effektiv och kostnadsoptimerad laddning som dessutom kopplar fordonets batteri till nya intäktsströmmar – och som en effekt: Hållbara fordonsflottor. Projektet kommer att utföras i verklig miljö på en av Elis anläggningar och målet är att kunna utvärdera den tekniska lösningen i praktiken

”Behovet av resurskapacitet för att stötta det svenska elnätet är stort och eldrivna fordonsflottor kopplade till elnätet, det som kallas Vehicle To Grid (V2G), kommer att spela en viktig roll i framtiden. Vår lösning innebär kortfattat att företag redan nu kan få betalt för att anpassa sin laddning till elnätets behov – samtidigt finns det en verksamhet som ska bedrivas vilket innebär att intäkter kopplat till fordonens batterier måste samspela med företagens villkor”, säger Pontus Frohde, VD på Vialumina. ”Detta kräver att man kopplar upp förare, elbilar, laddare och elnätet mot samma system – och det är vad vi håller på att testa nu.” 

För laddoperatören Mer innebär pilotprojektet en möjlighet att hjälpa kunderna att enklare ta beslut för investering i laddinfrastruktur i resan mot elektrifierade transporter. 

”Vi på Mer vill hjälpa fler företag med fordonsflottor att på ett enkelt sätt kunna ställa om till elektrifierade transporter. Här är det viktigt att aktörer går samman för att driva utvecklingen och förenkla omställningen till fossilfritt. Elis är ett bra exempel på ett företag med en tydlig ambition att driva utvecklingen för ‘electrified last mile delivery’ i Sverige och som också nyttjar innovativ teknik för att få avkastning på sista raden”, säger Johan Q Flodberg, Sr. Key Account Manager på Mer Sverige.  

Pilotprojektet använder Elis Textil Service som case. Elis är en global koncern med 54 000 anställda i 29 länder. Deras affärsmodell innebär att kunder hyr textilier istället för att köpa dem – och sedan ansvarar Elis för att hämta, tvätta, laga och leverera textilier till olika industrier och branscher, vilket kräver dagliga transporter mellan olika kunder. 

”För att kunna lösa framtidens utmaningar med effektproblematik i elnätet, räckvidd och lastvikt på våra distributionsbilar måste vi alla jobba ihop och hitta nya, smarta lösningar – vilket är det vi gör här. Dessutom kommer det att vara en stor hjälp för oss på Elis, för att ta nästa steg, i vår elektrifieringsresa mot fossilfria transporter 2030”, säger Patrik Nyholm, Inköpschef på Elis i Sverige. 

Pilotprojektet mellan Vialumina, Mer och Elis Textil Service innebär ett betydelsefullt framsteg inom elektrisk mobilitet, laddoptimering och flexibel energihantering för fordonsflottor och förhoppningen är att kunna vidareutveckla lösningen till ett kommersiellt erbjudande i närtid.  

 

  

Kontakt

 

Vialumina: Siri Melin, siri.melin@vialumina.se, +46 73 03 83 755 

Mer: Nina Petersson, nina.petersson@mer.eco, +46 70 00 33 920  

Elis: Linda Nilsson, +46 72 15 82 890

 

Om Vialumina 

Vialumina förser ägare till fordonsflottor och deras förare med digitala verktyg för att säkerställa optimal effekt och att kunna ta datadrivna beslut om hur flottorna bäst bör driftas på daglig basis – och utvecklas på lång sikt. Vialumina grundades 2020. 

Om Mer 

Mer Sverige är en del av den europeiska laddkoncernen Mer och en av de ledande laddoperatörerna för elbilar i Sverige. Vår ambition är att göra hållbar elektrisk mobilitet enkel och tillgänglig för alla och erbjuder laddlösningar för privatpersoner, företag, fastighetsägare, distributions- och transportbranschen samt bostadsrättsföreningar, och har även ett rikstäckande publikt laddnätverk. Mer Sverige ägs av Statkraft, Öresundskraft, Jämtkraft och Tekniska verken i Linköping.
 

Om Elis 

Elis arbetar efter en cirkulär affärsmodell, där vi erbjuder textil- och hygienlösningar åt hotell, restauranger, vårdgivare, industrier och fastighetsägare. På global nivå har Elis-koncernen 54 000 kollegor i 29 länder – och har en över 100 år gammal affärsmodell som bygger på att kunde hyr textilier av Elis istället för att köpa själva.  

Book a demo or get a quote

We will get back to you within a business day

First Name
Last Name
Company Name
Role or Title
Email Address
Phone Number
Interest:
Implementation time horizon:
Fleet size:
Additional Information