Idag invigdes Sveriges första batteryswapstation – en station för batteribyte som gör det möjligt för förare av elmopeder att snabbt byta sina urladdade batterier mitt i staden. Det är den första i sitt slag och har möjliggorts genom innovationsprojektet CoMiMo.

Anläggningen som nu invigts finns placerad i Nordstan, Göteborg, och driftas av GoCiklo som erbjuder själva infrastrukturen. Företag kan hyra elmopeder genom GoCiklo och därigenom få tillgång till swapstationsnätet. Först ut att använda tjänsten är foodora, som verkar inom last mile delivery. 

Vad är Vialuminas bidrag?  

“Vår teknik kopplar samman mopederna och batteristationerna för att kunna optimera och effektivisera genom insamling av data”, säger Patrik Lindergren, CTO på Vialumina. “Batteryswapstationen är en spännande lösning i största allmänhet, men det mest spännande med hela CoMiMo-projektet är att så många aktörer kommit samman för lösningar som har potential att bidra till minskade utsläpp och minskat klimatavtryck från transporter inom segmentet mikromobilitet. Det är jag stolt över att vi kan bidra till.”

Det här är CoMiMo  

Batteryswapen har möjliggjorts via innovationsprojektet CoMiMo (Connected Micro Mobility), som finansieras av Drive Sweden med målet att ta fram en verifierad systemlösning som undanröjer de hinder som idag finns för uppkopplad, effektiv och säker mikromobilitet. I CoMiMo-projektet medverkar Lunds Universitet, Högskolan i Borås, Vialumina, GoCiklo, Foodora och Nordstan. Samarbetspartners har också varit Business Region Göteborg och Göteborg Parkering. 

“Swapstationerna är dessutom bara ett av alla områden som utforksas inom ramen för CoMiMo”, säger Patrik Lindergren. “Vi håller gemensamt också på att titta på hur geofencing baserad på Vialuminas teknikplattform skulle kunna öka trygghet och säkerhet i stadsmiljön. Med data från exempelvis häftiga inbromsningar kopplad till olycksstatistik hoppas vi kunna hjälpa trafikkontor att kunna ta datadrivna beslut om var och hur stadsmiljön behöver utvecklas. Den här datan samlar vi alltså in nu genom att vår puck sitter i elmopederna som rullar runt i Göteborg.” 

 

 

Det här är Drive Sweden

Drive Sweden är ett av regeringens 17 strategiska innovationsprogram (SIP). Drive Sweden’s vision är att Sverige tar en ledande roll i att använda digital teknik för att skapa ett mer hållbart transportsystem. De strategiska innovationsprogrammen finansieras genom Vinnova, Formas och Energimyndigheten. Lindholmen Science Park AB är värdorganisation för Drive Sweden.

Book a demo or get a quote

We will get back to you within a business day

First Name
Last Name
Company Name
Role or Title
Email Address
Phone Number
Interest:
Implementation time horizon:
Fleet size:
Additional Information