En dryg vecka har gått sedan eCom Expo gick av stapeln i Stockholm, en mötesplats för omställning av kommersiella fordon.

Vialumina var på plats med en stor monter precis bredvid stora scenen vilket inbjöd till många besökare inklusive en blixtvisit av vår infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Efter två intensiva dagar kan vi konstatera att Intresset för mer hållbara och lönsamma fordonsflottor är stort men kring själva elektrifieringsprocessen är det fortfarande lite av ett ”lugnet före stormen” läge.

Vår CTO och medgrundare Patrik Lindergren framförde tillsammans med vår pilotpartner G:sons åkeri presentationen ”Då blir det lönsamt att elektrifiera sin fordonsflotta” den 7 april kl 10:15, den finns att titta på här: https://www.ecomexpo.se/seminarier.

I övrigt fanns en bra representation av beslutsfattare, politiker, fordonsproducenter, laddstationstillverkare samt många ansvariga för fordonsflottor som nu står inför en omställning.

I våra samtal med åkerier och transportchefer blev det dock uppenbart att många slarvar med nulägesanalysen vilket lätt resulterar i en fort-och-fel situation där man köper bilar som har feldimensionerade batterier (för stora eller för små).

Detta kan bli dyrt i sig men det skapar även en dominoeffekt som leder till att laddinfrastrukturen också blir fel för den faktiska verksamhetens behov. Den förväntade elförbrukningen blir också fel samt att man kanske inte får tillgång till den effekt man behöver eller så har man begärt för mycket effekt från sitt elnätsbolag.

Hur man än vrider och vänder på det så blir det fel och dyrt att inte göra sin hemläxa. Dessutom har man heller inte lyckats minimera sitt miljöavtryck.

Kartläggningen av nuläget och elektrifieringspotentialen blir därmed ett avgörande första steg för att framgångsrikt ställa om en fossildriven fordonsflotta. Här handlar det om att samla in faktabaserat beslutsunderlag från hela fordonsflottan för att förstå vilka bilar som skulle kunna bytas ut, vilken modell och batteristorlek man ska välja, hur kalkylen ser ut, vilken laddinfrastruktur som behövs och hur mycket el man kommer att förbruka under de närmaste åren.

För de fordon som inte är redo för elektrifiering än ska en rekommendation ingå på hur även de kan effektiviseras i sin dagliga drift för att spara pengar, miljö och tid.

Läs gärna mer om vår produkt eMobility Evolution https://vialumina.se/sv/emobility-evolution/

I övrigt ser vi fram emot att få komma tillbaks till eCom Expo 2023 och fram till dess ska vi hjälpa många fordonsflottor med att optimera och elektrifiera mera!

Book a demo or get a quote

We will get back to you within a business day

First Name
Last Name
Company Name
Role or Title
Email Address
Phone Number
Interest:
Implementation time horizon:
Fleet size:
Additional Information